David Lumer
Damaro Wines

Salta, Valle de Cafayate

Voeg je koptekst hier toe

Uit de Volkskrant, door culinair schrijver Onno Kleyn

Onno Kleyn drinkt een Argentijnse Torrontés, een wijn die je gerust een designwijn kunt noemen.

Er bestaan echter druivenrassen die op zichzelf een design zijn. Die zo’n uitgesproken karakter hebben dat ze zowel terroir als de industriële hand loochenen. Gewürztraminer bijvoorbeeld, of muskaat. En de Argentijnse torrontés. Ruik eraan, snuffel, slurp, slik en verbaas je. Torrontés is, tja, anders. Zwoel maar droog, geurig op het geparfumeerde af, met een peeraroma, perzik, bloemetjes, vrolijk en blij maar niet ordinair. Dampt van het voorjaar dat maar niet komen wou. Waar drink je dat bij? Bij gekruide gerechten wellicht, maar vooral wanneer je stemming het je ingeeft. Kietelwijn.

 

Valle de Cafayate – Bodega El Porvenir

Bodega El Porvenir bevindt zich op 1.850 meter hoogte en wordt beschouwd als een van de meest interessante wijnproducenten van Salta onder meer door de Britse MW Tim Atkin. Consultant is de Amerikaan Paul Hobbs die zijn eigen wijnhuis Viña Cobos in Agrelo, Mendoza bezit. Cafayate. een kleine, geïsoleerde vallei met grote dag/nacht temperatuurverschillen dat in combinatie met een bijzondere bodem zorgen voor een hoge concentratie dat op uitstekende wijze wordt vertaald in karaktervol en expressieve wijnen met zachte, ronde tannines. AMAUTA, dat in Quechua, een Indiaanse taal van het noorden van Argentinië, “De Wijze Man” betekent bestaat in totaal uit 4 individuele blends.

De volgende wijnen zijn verkrijgbaar:

  • Laborum Torrontés Single Vineyard 2017
  • Laborum Torrontés Oak Fermented 2017
  • Laborum Torrontés de Otoño 2016 – witte dessertwijn in 50cl
  • Laborum Malbec Tardío 2016 – rode dessertwijn in 50 cl
  • Amauta Corte I – Inspiración 2016 (60% Malbec, 30% Cabernet Sauvignon en 10% Syrah)
  • Amauta Corte III – Reflexión 2016 (60% Malbec en 40% Cabernet Sauvignon)
  • Amauta Corte IV – Innovación 2014 (50% Cabernet Franc en 50% Malbec)
  • Laborum Tannat de Parcela 2017
  • Laborum Malbec de Parcela 2017
  • Laborum Torrontés de Parcela 2018

Meer Streken

paque Diego-Schro

Het natuurlandschap van de Argentijnse Patagonia wordt gesierd door de zwartnek zwanen die de trek maken van de ene zijde van de Andes naar de andere. Deze wijnstreek wordt gekenmerkt door de een zeer mineraal rijke bodem, wijnen met een intense geur van bosvruchten, waar de kleuren robijnrood zijn en een fluweelzachte afdronk hebben.

Lees verder »
mendoza

Cuyo, Mendoza

De oorspronkelijke bewoners van Mendoza zijn de Huarpes-indianen. Zij bedachten een inventief irrigatiesysteem om de droge harde grond vruchtbaar te maken. Smeltwater uit de bergen kon hierdoor naar de akkers vloeien en heeft ervoor gezorgd dat er vandaag de dag 500km aan irrigatiekanalen in Mendoza is aangebracht.

Lees verder »